Ben Je Btw-plichtig? Laat Je Begeleiden door Avixi!

Ben Je Btw-plichtig? Laat Je Begeleiden door Avixi!

Btw, de belasting over toegevoegde waarde, wordt betaald door klanten voor producten of diensten. De leverancier draagt deze belasting af aan de overheid. Om dit te doen, heb je een btw-nummer nodig.

Wie Heeft een Btw-nummer Nodig?

Als zelfstandig ondernemer met een beroep of handelsactiviteit (hoofd- of bijberoep), ben je doorgaans btw-plichtig. Maar er zijn uitzonderingen, zoals het vrijstellingsregime voor ondernemingen met een jaaromzet onder de €25.000.

Btw-vrijstelling: Voor- en Nadelen

Voordelen: Minder administratieve lasten, geen kwartaalaangiftes, en een lagere factuur vergeleken met concurrenten die btw-plichtig zijn.

Nadelen: Je kunt geen btw aftrekken op professionele aankopen. Hierdoor kan het zijn dat je minder voordelig uitkomt, vooral als je veel professionele klanten hebt.

Uitzonderingen op Btw-plichtigheid

Sommige beroepen, zoals vroedvrouwen en logopedisten, zijn vrijgesteld. Bekijk het volledige overzicht op Fisconet.

Wisselen van Btw-stelsel

Ziet je bedrijf een sterke groei in omzet? Het kan dan lonen om te switchen van stelstel. Dit kan geregeld worden via de FOD Financiën of met behulp van een boekhouder.

Btw-nummer Aanvragen: Hoe Werkt Dat?

Je start met een ondernemingsnummer via een ondernemingsloket zoals Avixi. Vervolgens wordt je ingeschreven bij de KBO en wordt je btw-nummer geactiveerd.

Kosten Btw-nummer

Activeren van je ondernemingsnummer als btw-nummer kost €60 (excl. btw) en is fiscaal aftrekbaar.

Btw-aangifte Indienen

Zonder btw-vrijstelling ben je verplicht periodieke btw-aangifte te doen. Dit kan zelfstandig of via je boekhouder bij Intervat.

Meer Vragen over Btw-plicht?

Begin je als zelfstandige en zit je met vragen over btw? Van het aanvragen van je nummer tot inschrijving bij de KBO, Avixi staat voor je klaar!