Waarom winterbanden belangrijk zijn

Het is weer die tijd van het jaar. De winter staat voor de deur en het begint steeds kouder te worden. Sneeuw, hagel, regen en wind zijn niet langer een ver-van-ons-bed show. Het wordt dus tijd om onze banden te vervangen door winterbanden. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Winterbanden bieden je veiligheid

Slechte weersomstandigheden zoals hagel, vorst, regen en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat de autowegen glad zijn. Als je slippen wilt voorkomen dan is het verstandig om te kiezen voor autobanden met extra grip, de winterbanden dus! Winterbanden hebben een ander profiel en rubbersamenstelling waardoor ze niet enkel een betere grip op de weg hebben, maar je ook beter kunt remmen op een glad wegdek. Zo blijf je veilig en loop je minder kans op schade. Kan je heel het jaar door de winterbanden op je auto laten? Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor de winter. In de zomer bieden winterbanden eigenlijk geen meerwaarde. Je remweg is in de zomer zelfs langer op de winterbanden, dus laat die winterbanden in de zomer gewoon achterwege!

Boete voor ongeschikte banden

In vele landen is het zelfs strafbaar om in de winter op ongeschikte banden te rijden. Op die manier wil de overheid zoveel mogelijk ongelukken voorkomen. Met zomerbanden in de winter slipt je auto namelijk veel makkelijker. Als je dus je winterbanden in de winter niet gebruikt dan kan dat een boete tot gevolg hebben. Die boete verschilt per land. Als je dus in de winter op reis gaat met ongeschikte banden kan dat niet alleen gevaarlijk zijn, maar kan je je ook nog eens blauw betalen aan een boete!

Gevolgen voor de aansprakelijkheid

Het rijden met ongeschikte banden heeft ook invloed op je aansprakelijkheid. Als je bijvoorbeeld betrokken bent bij een ongeval en je niet met de juiste banden rijdt dan kan dat betekenen dat je een deel of het volledige bedrag van de schade uit je eigen zak zal moeten betalen. Winterbanden zijn dus niet alleen goed voor je veiligheid, maar ook voor je portemonnee!

Winterbanden en een goede autoverzekering

Rijden tijdens de winter kan soms akelig zijn. De weersomstandigheden maken van rijden soms een echte uitdaging. Daarom is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk risico neemt en winterbanden in de winter voorziet. Voor je portemonnee is dat dus ook een goed idee. Combineer goede winterbanden met een goede autoverzekering, zodat je je financieel geen zorgen moet maken wanneer je een ongeluk tegenkomt. Een goedkope autoverzekering vind je door autoverzekeringen te vergelijken op Overstappen.nl – autoverzekering afsluiten!